Prava istina o opuštenoj koži nakon mršavljenja

Vidjeti da se brojke na vagi smanjuju sukladno trudu uloženom u mršavljenje ženama je najveća nagrada za sva odricanja. Ipak nije baš sve tako crno-bijelo jer svi drastični programi za brzo skidanje kilograma imaju jednu zajedničku nuspojavu – višak kože koja je opuštena, visi i stoji Vam na putu da cijelom svijetu pokažete svoje ‘novo’, mršavije i samouvjerenije ja.

Iako je koža aktivan, živi organ koji se prilagođava tijelu i adaptira promjenama, a ne pasivni sloj tkiva, ona često ne može držati korak s naglim gubitkom kilograma i zbog toga se ružno objesi upravo na onim mjestima gdje je smanjenje obujma najvidljivije.

Najveća zabluda vezana za višak kože, koji je posljedica naglog gubitka kilograma, je da se radi samo o sloju kože . To nije ni blizu istini što ćete i sami najjednostavnije vidjeti ako pokušate uštipnuti vlastitu kožu na gornjoj strani dlana. Vidjet ćete da je debljina kože samo nekoliko milimetara, a opušteni sloj kože na npr. trbuhu ne izgleda ni približno tako tanak. Razlog tome su nakupine masnog tkiva odmah ispod kože koje su glavni razlog što koža ostaje mlohava i opuštena.  Još jedan mit o ovom problemu vezan je za starenje kože. Iako koža tijekom godina gubi na elastičnosti to zasigurno nije presudan faktor jer se mlohava koža nakon značajnijeg gubitka kilograma pojavljuje u jednakoj mjeri i kod mlađih i kod osoba srednje životne dobi.

Dakle, koža ostaje opuštena i mlohava zbog viška masnoće odnosno prebrzog ili pogrešnog pristupa mršavljenju koji rezultira naglim i brzim gubitkom mišićne mase dok se masno tkivo topi značajno sporije.

Slikovito opisano, osoba koja se kroz nekoliko godina udeblja nekoliko desetaka kilograma i odluči se za strogu dijetu kako bi te kilograme izgubila mora biti svjesna da, držeći se dijetalnog režima, neće izgubiti samo masnoće iz tijela već će oko 20%* izgubljene težine biti mišići. To znači da će ista ta osoba, kada se uspije vratiti na početnu (željenu) težinu, imati jednako kilograma ali sastav tijela će se potpuno promijeniti – postotak masnoće bit će puno veći. Logično je da u tom slučaju tijelo neće dobiti željeni oblik jer će dijelovi tijela, koji su prije debljanja bili mišićno tkivo, sada biti popunjeni masnim stanicama (koje imaju veći volumen od mišića). Drugim riječima, vaga će pokazivati željenu težinu ali omjer mišića i masnog tkiva ‘pokvariti’ će oblik i linije tijela. Nezadovoljstvo postignutim i nastavak dijete napravit će još više štete, za izgled i zdravlje, jer će se mišićno tkivo kontinuirano smanjivati što može dovesti do situacije da osoba postane premršava ali s velikim udjelom masnog tkiva, nakupinama celulita i opuštene kože.

Dobra vijest za sve Vas koji tek planirate početi ili ste već započeli borbu s viškom kilograma operativni zahvat definitivno nije jedino rješenje ovog problema jer koža prirodnim putem može izgubiti i 20% svoje veličine.

U namjeri da smršavite treba voditi računa o tome da se izmijeni sastav tijela, a ne samo smanji težina. To dakako podrazumijeva zdravo mršavljenje jer rezultati izgladnjivanja i drastičnih dijeta znaju biti zbilja poražavajući nakon što shvatite da minimalno pola od kilograma koje izgubili morate vratiti u obliku mišićne mase kako bi Vaša koža došla na svoje, a  tijelo dobilo željene obline.

Kao što smo već napomenuli mnogo je čimbenika koji utječu na to kako će se mišići, masnoće i koža ‘ponašati’ za vrijeme Vašeg programa mršavljenJa i zbog toga je vrlo važno posavjetovati se sa stručnjacima i dobro se informirati prije nego se odlučite samostalno riješiti problem prekomjerne težine jer pojavu opuštene i mlohave kože ‘lakše je spriječiti nego liječiti’.

Kombiniranjem vježbi i prehrane koji su temelj za izgradnju mišića, te aparata za efikasno i brzo gubljenje masnih naslaga Silhouette metode nude cjelovito rješenje uz koje garantirano nećete morati brinuti o opuštenoj koži i celulitu, a pogled u ogledalo i brojke na vagi uljepšat će Vam svakodnevicu. 

Prijavi se za besplatno savjetovanje.

* postotak izgubljenog mišićnog tkiva ovisi o brojnim faktorima od fizičke aktivnosti, prehrane preko genetskih predispozicija, dobi i sl.